10 окт Opština izašla u susret traženom u dopisima lokalnog koordinatora za OSI


Posted at 23:12h in Društvo by Marijana


Opština Tivat izašla je u susret inicijativama lokalnog koordinatora protiv diskriminacije lica sa invaliditetom, Marijane Mišić Škanata, koja se obratila Sekretarijatu za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost sa 3 dopisa. Dopisi su poslati u okviru projekta Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama i teškoćama u razvoju “Naša inicijativa” iz Podgorice“ – “U partnerstvu sa 20 udruženja protiv diskriminacije lica sa invaliditetom” pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava.


Sekretarka Tatjana Jelić ističe aktivnosti, koje je nadležni sekretarijat obavio u saradnji sa Direkcijom za investicije i Komunalnim DOO za rješavanje teškoća, izloženih u dopisima:
„Prvo obraćanje lokalnog koordinatora odnosilo se na rampe na Trgu od kulture, koje su bile u nedovoljnom broju i neadekvatnog nagiba. Nedavno je izgrađena nova rampa, tik uz ljetnikovac Buća Luković, a u istom pravcu i nizu biće napravljena još jedna nova rampa. Postojeće su u fazi rekonstrukcije, odnosno nagibi će biti prilagođeni standardima za nesmetano korišćenje osoba sa invaliditetom. Ja očekujem prema najavama, koje imamo, i u saradnji sa Komunalnom DOO, koje će do kraja izvesti radove na ovom trgu, da će se ovaj posao završiti do 20. oktobra, odnosno do kraja naredne sedmice, ukoliko nas vremenski uslovi ne osujete.“

Što se tiče dopisa, koji se odnosio na rampe na Trgu magnolija kod hotela Magnolija, Jelić je istakla da one nisu ni bile predviđene za osobe sa invaliditetom, već prije svega za goste hotela, odnosno za kofere i torbe na točkićima, tako da tu nije bila potrebna intervencija.
Treći dopis odnosio se na obezbjeđivanje besplatnog mjesta za parkiranje ispred udruženja „Evropski dom Tivat“, namijenjenog stručnjacima, koji rade sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju, što je riješeno još tokom ljeta. Jelić ističe da je za to bilo potrebno izmijeniti postojeću odluku o javnim parkiralištima, što je odlučeno na sjednici lokalnog parlamenta, nakon čega je parking mjesto i obezbijeđeno, urađene su horizontalna i vertikalna signalizacija, a udruženje mjesto koristi od 7-19 sati. Sekretarka je ponovila apel građanima da se ne parkiraju na ovom mjestu u označenom periodu, s obzirom na to da to često ne poštuju, pa je više puta intervenisala komunalna policija.


Jelić ističe da je Opština pored pomenutog u okviru izrade nove horizontalne signalizacije na početku sezone odradila još jednu intervenciju za lakše kretanje osoba sa invaliditetom i to u ulici Druge dalmatinske, gdje smo napravili jedan nov pješački prelaz između pedijatrijske ambulante Mansa medica i restorana „Ambient“. Tu su napravljeni spustovi za nesmetano korišćenje pješačkog prelaza, gdje će uskoro biti postavljene i taktilne površine, . Ovim aktivnostima nije samo ispunjeno ono što je traženo u obraćanjima koordinatora za spriječavanje diskriminacije osoba sa invaliditetom, čime je koliko- toliko unaprijeđen njihov položaj, več je i pružena bolja slika grada, zaključila je Jelić.


Pored pomenuta 3 dopisa, preostala 4 u projektu adresirana su na Poštu CG područna jedinica Herceg Novi – zbog nepristupačnosti pošte u Tivtu, CzSR Kotor – zbog nepristupačnosti Centra u Tivtu, hotelu “Palma” sa predlogom o postavljanju pasarele preko šljunka za korisnike invalidskih kolica i za slobodan pristup ponti na kraju plaže, kao i JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore radi odnošenja uprave hotela Palma prema ovoj temi i sa inicijativom da se narednog ljeta na ponti na donjem dijelu plaže postavi lift za ulazak u more ovih osoba.


Iz CzSR odogovorili su da su ovu temu razmatrali, ali da trenutno nemaju sredstava da problem riješe. Iz Pošte, hotela Palma i JP za upravljanje morskim dobrom CG, kome je (30. jula 2019.) poslat poslednji dopis, do danas nije stigao odgovor lokalnom koordinatoru, niti je išta od pomenutog riješeno.

Kontakt

Stari Aerodrum (bivši vojni kompleks),
Bulevar Josipa Broza Tita b.b.,
81000 Podgorica
Tel/fax: +382 (0)20/642-060
Mob: +382 (0)67/576-780
Web: www.nasainicijativa.me
Email:

Socijalne mreže