OSNOVAN KLASTER PČELARA OSOBA SA INVALIDITETOM NA SJEVERU

                                                                                                                                                                                             Podgorica, 15.04.2019.godine

20 osoba sa invaliditetom, krajnjih korisnika, projekta „Osobe sa invaliditetom (OSI) - lideri u pčelarstvu“ koji finansira Evropska unija, udružilo se u novoosnovani Klaster kako bi poboljšalo svoje pozicije na tržištu meda i pčelinjih proizvoda i zajedno nastupalo na sajmovima meda u Crnoj Gori i regionu.
Prvi sastanak „NVO Klaster pčelara OSI na sjeveru Crne Gore“ odžan je 19.02.2019. godine u Beranama. Ovaj sastanak ujedno je bio i osnivačka Skupština „Klastera“ na kojoj je doneta Odluka o osnivanju, usvojen predlog Statuta i izabrani organi upravljanja, te lice ovlašćeno za zastupanje i predstavljanje organizacije.

NVO Klaster je osnovan sa ciljem: unapređenja kvaliteta života i mogućnosti većeg zapošljavanja osoba sa invaliditetom i članova njihovih porodica kroz bavljenje pčelarstvom; povećanja proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda na teritoriji Crne Gore a prioritetno u opštinama Kolašin, Mojkovac, Berane, Petnjica i Danilovgrad; povećanja broja poljoprivrednih klastera na sjeveru Crne Gore; podizanja svijesti poljoprivrednih proizvođača o značaju udruživanja; primjena novih savremenih tehnologija i standarda u oblasti pčelarstva; doprinosa unapređenju položaja svih marginalizovanih grupa, posebno osoba sa invaliditetom; promocije rodne ravnopravnosti; razvoja i unapređenja politike profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i dr.

Projekt „Osobe sa invaliditetom-lideri u pčelarstvu“ finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrednost projekta je 245.388 eura, od čega Evropska unija finansira 208.580 eura. Projekt provodi NVO Savez “Naša inicijativa” Podgorica u saradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Udruženjem “Sunce” Pale, Udruženjem Pčelara “Pale” i Udruženjem pčelara “Uljanik” Berane.

           

Projekat provodi Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju ”Naša inicijativa” Podgorica
Bulevar Josipa Broza Tita bb
Podgorica 81000, Crna Gora
Tel: +382 20 642 060
Mob: +382 67 576 780


Ovaj projekat finansira Evropska unija

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini
Skenderija 3a
Sarajevo 71000, BiH
Tel: +387 33 254 700
Fax: +387 33 666 037


Evropska komisija je izvršno tijelo EU.

„Evropska unija se sastoji od 28 država članica koje su odlučile postepeno povezivati svoja znanja, resurse i sudbine. Tokom 50 godina proširenja, zajedno su izgradile zonu stabilnosti, demokratije i održivog razvoja, istovremeno zadržavajući kulturne različitosti, toleranciju i lične slobode. Evropska unija je posvećena tomu da svoja dostignuća i vrijednosti dijeli sa zemljama i ljudima izvan vlastitih granica”.

 

Kontakt

Stari Aerodrum (bivši vojni kompleks),
Bulevar Josipa Broza Tita b.b.,
81000 Podgorica
Tel/fax: +382 (0)20/642-060
Mob: +382 (0)67/576-780
Web: www.nasainicijativa.me
Email:

Socijalne mreže