Slobo-Vuković-702x336.jpg

NVO “Društvo djece sa posebnim potrebama” Bar već dvadeset godina nastoji da ovoj populaciji obezbijedi pravo mjesto u društvu. Kako je, gostujući u emisiji NVO Impulsi kazao profesor u penziji Slobo Vuković, najveći problem u početku bila je edukacija roditelja i njihovo realno sagledavanje stanja. Nakon toga, društvo je krenulo u realizaciju brojnih projekata, a kako Vuković ističe, mnogo im znači što su svrstani među NVO od posebnog značaja i iz Budžeta Opštine Bar godišnje primaju 3.600 eura.

savez.jpg

 

 

“Imali smo javne radove koje je finansirao Zavod za zapošljavanje CG. Taj projekat, koji je zapošljavao četiri asistenta za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju, završava se krajem ovog mjeseca”, objašnjava Vuković.

“S obzirom da postojimo dvadeset godina, od djece iz obdaništa stigli smo do zrelih ljudi, koje pokušavamo na neki način da zaposlimo, samostalno ili uz pomoć asistenata. U tom smislu odradili smo nekoliko dobrih projekata. Dva su realizovana u saradnji sa Caritasom BN,  u okviru EU projekata. Jedan je finansirao ZZCG, to je bila grant šema gdje smo mi proizvodili povrće u zaštićenom prostoru. Crkvena opština barska nam je u Starom Baru besplatno ustupila zemljište. Poučeni tim iskustvom, ušli smo u projekat u kome smo gajili cvijeće. Sve je ovo praćeno obukom koju su radila licencirana stručna lica. Sjećajući se nekadašnje ‘Primorke’, palo mi je na pamet da otvorimo mini liniju za proizvodnju sokova. Uspjeli smo, učestovali smo u jednom evropskom projektu i obezbijeđena je linija za proizvodnju pasterizovanih sokova bez konzervansa”, ističe naš sagovornik.

 

Ogledna-bašta-3.jpg

U svakom projektu ova NVO  nastoji da zaposli makar jednu osobu sa invaliditetom. “Cilj je da ih obučimo i zapolimo, zavisno od sredstava koja imamo. U projektu za pravljenje sokova, budžet je bio  8000 eura za mašine i ostalo. Zaposlili smo jednu osobu na šest mjeseci i njoj će ugovor biti produžen, zahvaljujući subvencijama države, koja finansira 75% bruto plate. Uz ovo malo što se zaradi, možemo bez problema nastaviti ovaj projekat”, sa zadovoljstvom ističe profesor Vuković.

Ogledna-bašta-1.jpg

“Djeca i mladi sa smetnjama u razvoju imaju pravo na jednakost i život bez diskriminacije” – naziv je najnovijeg projekta čiji je nosilac NVO “Društvo djece sa posebnim potrebama” Bar. Realizuje se sa još dvije referentne organizacije u oblasti zaštite lica sa invaliditetom: NVO ,,Pravo na život – Ulcinj’’ i NVO ,,Korak nade – Berane”.

 

Izvor: Radio Bar

 

Kontakt

Stari Aerodrum (bivši vojni kompleks),
Bulevar Josipa Broza Tita b.b.,
81000 Podgorica
Tel/fax: +382 (0)20/642-060
Mob: +382 (0)67/576-780
Web: www.nasainicijativa.me
Email:

Socijalne mreže