Izložbom radova djece i mladih sa smetnjama u razvoju koja je održаnа u Centru za kuturu Tivat uspješno je predstavljen projekat „Želimo da napredujemo“ Evropskog doma Tivat.
Projekat, koji se završava ovog januara nakon osam mjeseci, podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije- ReLOaD, koji finansira Delegacija EU, a u Crnoj Gori sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj- UNDP u partnerstvu sa 5 opština, među kojima je Tivat.
Izložbu je otvorila defektolog Marija Cimbaljević, a o projektu su govorile Marijana Mišić Škanata, predsjednica Evropskog doma Tivat i fizioterapeutkinja Snježana Radonjić.
"Stvarno smo napredovali. To je izrazito heterogena grupa. Njihove saznajne sposobnosti su različite, zatim razvojne sposobnosti, i kalendarske, u pitanju je uzrast od 4 do 20 godina. Cijeli program je bio isplaniran na osnovu individualnih potreba, sposobnosti, mogućnosti i veoma prilagođen. Svako dijete je bilo maksimalno uključeno u skladu sa svojim sposobnostima. U radu sa djecom sa smetnjama u razvoju važno je imati dobronamjeran I prijateljski odnos, da djeca steknu povjerenje u nadi da su ciljevi optimalni. I rezultati neće izostati. Radili smo i kreativne radionice. Djeca su im se jako radovala. Napredak je veliki, pokreti su slobodniji, samopouzdanje veće, motorika bolja, učenje novih pojmova, bogaćenje rječnika, pažnja je poboljšana” istakla je Marija Cimbaljević.
"Projekat "Želimo da napredujemo" odobren je u okviru programa Regionalne lokalne demokratije za zemlje zapadnog Balkana. Evropski dom Tivat započeo je projekat u junu, a ovih dana ga završavamo, poslije osam mjeseci. Devet dječaka i četiri djevojčice su učestvovali i mi smo se trudili da svakom od njih posvetimo posebnu pažnju. Da očuvamo njihove sposobnosti i talente i da pokušamo da ih unaprijedimo. Svaki pomak je jako velik, svaki procenat. Mi polazimo od toga da poštujemo njihove invidualnosti i njihovo ljudsko dostojanstvo. Nadamo se da u tome pružamo dobar primjer čitavoj zajednici. Najviše nas raduje kad nam dođu nasmijani, vedrih lica i kad rade ono što im prija” – kazala je Marijana Mišić Škanata, predsjednica Evropskog doma Tivat.
“U okviru ovog projekta uveli smo i neke novine. Djeca su imala tretmane individualno samnom i u paru zajedno sa koleginicom Marijom defektologom. Ukupno smo imali više od 90 individualnih tretmana i više od 50 tretmana u paru” – kazala je specijalista primjenjene fizioterapije Snježana Radonjić.

                    

radovi 1

Radovi 2

 

 

Kontakt

Stari Aerodrum (bivši vojni kompleks),
Bulevar Josipa Broza Tita b.b.,
81000 Podgorica
Tel/fax: +382 (0)20/642-060
Mob: +382 (0)67/576-780
Web: www.nasainicijativa.me
Email:

Socijalne mreže