U Baru je danas, u hotelu “Sidro”, održana završna prezentacija jedinstvenog projekta “Ogledna bašta”, u okviru kojeg su osobe sa invaliditetom obučavane za bavljenje poljoprivredom. Sedmoro, od osam polaznika, zaposleno je na sedam mjeseci, a dvoje će dobiti devetomjesečni ugovor o radu.

Prezentacija Ogledne bašte - video

 

Projekat je 95% finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, u iznosu od 46.644 €, dok je 5% ili 2454 €, obezbijedilo “Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama”, koje je bilo inicijator ideje o Oglednoj bašti.

Zapošljavanje i osmišljavanje života osoba sa invaliditetom je problematika o kojoj se sve više govori i na čijem rješavanju intenzivno rade državne institucije u saradnji sa nevladinim sektorom.

Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama iz Bara, pokrenulo je veoma podsticajan i koristan program, koji je ovim licima omogućio da nauče osnovne stvari iz poljoprivrede, proizvode povrće u staklenicima, druže se, ali i zaposle.

ogledna basta prezentacija projekta01

 

 

“Sve mi je bilo zanimljivo, od početka projekta-predavanja, druženje i složan rad. Prelijep je osjećaj kada vidimo izraslo povrće koje smo mi posadili i njegovali”, kazali su Anita Sokolaj i Davor Ulićević, polaznici programa “Ogledne bašte”.

Inicijatori ove lijepe ideje ističu da je cilj, osim zaposlenja, bio osnaživanje osoba sa invaliditetom, njihova socijalizacija i zaštita zdravlja, jer su, uz stručne predavače koji su vršili obuku iz poljoprivrede, tokom trajanja projekta, bili angažovani i psiholozi, kao i personalni asistenti.

“Nakon osamnaest godina postojanja našeg udruženja, bio je red da naša djeca, koja su sada odrasli ljudi, rade i doprinesu svom budžetu”, kazao je Čedo Popović, predsjednik Društva roditelja djece sa posebnim potrebama, a profesor Slobodan Vuković, koji je predano radio na realizaciji projekta, objasnio je da su kupljena i sva potrebna oprema i mehanizacija za poljoprivredne radove.

 

ogledna basta prezentacija projekta cedo popovic

                                                                                               Čedo Popović

 

 

Predavač, Neđeljko Knežević, izarazio je oduševljenje posvećenošću koju su pokazali polaznici.

“Zahvaljujući njihovoj revnosti , danas prisustvujemo sjajnim rezultatima-zasadima povrća koje su naši polaznici brižljivo njegovali. Sada mogu i u svojim baštama da proizvode zdravu hranu i na taj način doprinesu zajednici i svojoj porodici”, istakao je profesor Knežević.

“Drago mi je sto su naši profesori zadovoljni. Dobro su radili sa nama i moji utisci i iskustva su zadovoljavajući. Lijepo je kada uspiju naši zasadi… Sada smo u fazi branja ljetnjih proizvoda-paprika i paradajza. Družili smo se i pomagali jedni drugima”, kazali su Buda Hamzić i Dušan Vuković, koji su takođe, pohađali obuku.

 

ogledna basta prezentacija projekta03

 

 

 

Milisav Korać, izvršni direktor Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa invaliditetom, “Naša inicijativa”, koja okuplja 20 sličnih asocijacija, istakao je da je “Ogledna bašta” jedan od ljepših primjera brige za OSI populaciju.

“Barsko Društvo doprinosi afirmaciji rada našeg Saveza na najljepši način, i jedno je od stubova i temelja organizacije”, kazao je Korać.

Nemjerljiv doprinos zaživljavanju i uspješnom završetku projekta, dao je Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Direktor Biroa rada Bar, Veselin Orlandić, izrazio je nadu da će sličnih projekata biti u budućnosti, i obećao da će ta institucija uvijek biti na usluzi ranjivoj kategoiji stanovništva.

 

ogledna basta 01  ogledna basta 02  ogledna bašta 1  

ogledna bašta 768x1024  ogledna bašta 3 768x1024  ogledna bašta 2 768x1024

 

 

Povrće koje su proizvele osobe sa invaliditetom u staklenicima “Ogledne bašte”, poklonjeno je humanitarnim organizacijama na području Bara, prije svega Narodnoj kuhinji i Caritasu Barske nadbiskupije, gdje se pripremaju obroci za socijalno ugroženo stanovništvo.

“Probali smo vaše proizvode, savršeni su”, kazala je Ana Joličić, iz udruženja “Žene Bara”, koja je uručila zahvalnicu za podršku u radu, predsjedniku Društva roditelja djece sa posebnim potrebama, Čedu Popoviću.

 

ogledna basta prezentacija projekta04

 

 

 Humanim damama Bara, koje su, takođe, počele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kao i predstavnicima drugih partnera u projektu, profesor Vuković uručio je na poklon stručni priručnik “Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru”.

 

 

 

 

Kontakt

Stari Aerodrum (bivši vojni kompleks),
Bulevar Josipa Broza Tita b.b.,
81000 Podgorica
Tel/fax: +382 (0)20/642-060
Mob: +382 (0)67/576-780
Web: www.nasainicijativa.me
Email:

Socijalne mreže