EU                 Logo pela               IPA

Kolašin, 19.07.2018.

Trening „Osobe sa invaliditetom – lideri u pčelarstvu“

U Hotelu Bjanka u Kolašinu održan je trodnevni trening iz oblasti pčelarstva, za 20 osoba sa invaliditetom, od kojih je polovina bila ženskog pola. Učesnici treninga koji dolaze iz opština Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Berane i Petnjica stekli su osnovna teorijska i praktična znanja iz pčelarenja. Predavanja je održala Mr.sc. Jadranka Luketa-Marković, prof. iz Hrvatske, koja je i sama lice sa invaliditetom i dugogodišnja pčelarka. Ona je objasnila učesnicima treninga da ne postoje ograničenja za bavljenje pčelarstvom, da im pčelarenje može pružiti veliku mogućnost samozapošljavanja, ostvarivanja prihoda i ličnog zadovoljstva u radu. Sva tri dana su bila ispunjena emocijama, pozitivnim primjerima i željom učesnika da postanu uspješni pčelarke i pčelari.

Održani trening je dio projekta „Osobe sa invaliditetom – lideri u pčelarstvu“ koji finansira Evropska unija, u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta iznosi 245.388 eura, od čega Evropska unija finansira 85% dok 15% sufinansiraju partnerske organizacije. Projekat se realizuje u partnerstvu između Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“ Podgorica, Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ Pale, Udruženjem pčelara "Uljanik" Berane i Udruženjem pčelara „Pale“.                                                                                                                                            

Pored edukacije, svih 20 mladih pčelarki i pčelara je dobilo po 10 pčelinjih društava sa košnicama, vrijednu pčelarsku opremu i potrošni materijal, a po završetku projekta pčele i pčelarska oprema postaju trajno vlasništvo lica sa invaliditetom.

Na ovaj jedinstven način žele se povećati prilike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini uz pomoć Evropske unije.
Učesnici treninga su bili zadovoljni cjelokupnom organizacijom u Hotelu Bjanka, kao i predavanjima profesorice Jadranke. Gospođa Jadranka Luketa Marković je izrazila veliko zadovoljstvo što učestvuje u ovom jedinstvenom projektu kao i prilici da prenese svoje ogromno znanje i iskustvo iz pčelarstva, osobama sa invaliditetom. Iz Kolašina nosi divne utiske o ljudima, gostoprimstvu i ljepotama Crne Gore.

           logo                                                                                         Logo sunce

 

Kontakt

Stari Aerodrum (bivši vojni kompleks),
Bulevar Josipa Broza Tita b.b.,
81000 Podgorica
Tel/fax: +382 (0)20/642-060
Mob: +382 (0)67/576-780
Web: www.nasainicijativa.me
Email:

Socijalne mreže