Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti samo je korak u pravcu konkretne afirmacije ustavnog principa socijalne pravde u Crnoj Gori, poručio je poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović.

 

Skupština je u četvrtak usvojila izmjene Zakona koje omogućuju zaposlenim majkama sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža, primanje doživotne mjesečne naknade u Crnoj Gore od sljedeće godine.

Damjanović, koji je predložio izmjene, zahvalio se kolegama koji su podržali Zakon, očekuje da će Vlada Crne Gore sada preuzeti sve neophodne pripreme kako bi se obezbijedili neophodni uslovi da tokom naredne godine, kada počinje primjena Zakona, ne bude bilo kakvih problema u realizaciji zakonskih obaveza.

"Usvajanje Zakona jeste samo jedan korak u pravcu konkretne afirmacije ustavnog principa socijalne pravde u Crnoj Gori i svi segmenti društva, posebno političari odnosno poslanici u Skupštini, trebaju da konkretizaciju ideje socijalne pravde imaju kao jedan od ključnih ciljeva u svom poslu", rekao je Damjanović agenciji MINA.

On je kazao da je Zakon i posljedica nesebične podrške civilnog sektora, naročito, kako je naveo Damjanović, nevladine organizacije (NVO) Udruženje Naša Inicijativa u dijelu Zakona koji se odnosi na naknade za roditelje i staratelje djece ometene u razvoju, odnosno djece sa posebnim potrebama.

On se zahvaljuje i Uniji slobodnih sindikata, zbog podrške u dijelu Zakona koji se odnosi na naknade za majke koje troje i više djece koji su ostvarile radni staž od 15, odnosno 25 godina.

"Zahvaljujem se tim NVO uz očekivanje da će i ostali poslanici biti otvoreni za sve predloge iz kredibilnog i konstruktivnom djela civilnog sektora", rekao je Damjanović.

On je kazao da je, zbog medijske pažnje koje je izazvao taj Zakon, kao i zbog obaveze da se otkloni bilo kakva mogućnost eventualnog pogrešnog tumačenja, u odnosu na prvobitna rješenja iz Predloga zakona, juče dodato još jedno rješenje.

"To je naknada od 40 odsto prosječne zarade za žene koje su rodile troje ili više djece, a koje su na Zavodu za zapošljavanje provele najmanje 15 godine, što je bio amandman poslanika Bošnjačke stranke, Rešada Sijarića", zaključio je Damjanović.

Zaposlene majke sa troje ili više djece, sa 25 ili 15 godina radnog staža, primaće doživotnu mjesečnu naknadu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori (trenutno iznosi oko 480 eura), ostvarene u godini koja prethodi penzionisanju.

Žene sa 15 godina kumulativnog radnog staža, sa troje i više djece, primaće naknadu od 40 odsto prosječne neto zarade.

 

Objavljeno: 17. 07. 2015 - 14:32 Izvor: Portal Analitika

Kontakt

Stari Aerodrum (bivši vojni kompleks),
Bulevar Josipa Broza Tita b.b.,
81000 Podgorica
Tel/fax: +382 (0)20/642-060
Mob: +382 (0)67/576-780
Web: www.nasainicijativa.me
Email:

Socijalne mreže